Dečak izlečen matičnim ćelijama vraća se u Vitu 34 na praksu

Lajpcig, 13. oktobar 2016. Ove nedelje u Viti 34 sa praksom počinje jedan veoma poseban mladić – 16-ogodišnji Jan Hömme. Jan i Arne (11 godina) su braća  koje povezuje još jedna veoma važna stvar. U borbi protiv oboljenja krvi Jan je kao terapiju primio pripremljene matične ćelije iz krvi pupčanika svog rođenog brata. Ovu terapiju matičnim ćelijama omogućila je Vita 34 u sklopu programa Geschwisterinitiative.

Sa tri godine Jan iz Donje Saksonije je oboleo od aplastične anemije, retkog oboljenja, kod kog u koštanoj srži ne dolazi do stvaranja ćelija krvi. „Kada se Jan rodio nismo znali da bi od životnog značaja mogle da mu budu matične ćelije iz pupčanika“, kaže Anette Hömme, Janova majka. Kada je Anette u drugom stanju ostala sa drugim detetom, bilo je potrebno još samo malo podrške od strane lekara, da bi se roditelji odlučili da sačuvaju uzorak matičnih ćelija iz pupčanika Janovog rođenog brata. Rođeni brat ili sestra su idealni donori za terapiju matičnim ćelijama, jer je u tom slučaju opasnost od odbacivanja tkiva dosta manja nego kada se radi o stranom donoru.

Terapijska primena matičnih ćelija je značajno obeležila moj život, zbog čega sam veoma zahvalan mojim roditeljima, mom bratu i Viti 34.

Pošto se Janovo stanje tada pogoršavalo u Viti 34 je kao transplantat od strane nadležnih lekara Medicinskog fakulteta u Hanoveru bio zatražen uzorak krvi iz pupčanika. Vredni uzorak je dopremljen u transplantacioni centar. Vec istog dana izvršena je transplanacija krvi iz pupčanika zajedno sa malom količinom tečnosti iz koštane srži. Već nakon kratkog vremena vrednosti krvi su se poboljšale, tako da je dečak mogao da bude pušten iz bolnice. Zahvaljujući transplantaciji matičnim ćelijama Janov kvalitet života je skoro identičan kao kod njegovih vršnjaka. Janova mama je tada bila presrećna: „Zahvaljujući transplantaciji Jan ponovo može da radi skoro sve što rade i njegovi vršnjaci. Sada znamo da je njegovo oboljenje još i ranije moglo da se leči, da smo na raspolaganju imali njegovu sopstvenu krv iz pupčanika. Ali, na kraju je bitno samo to da je Jan ponovo zdrav i kao sva druga deca.“

Dečak izlečen matičnim ćelijama na praksi u VITA 34

Od tada je prošlo 11 godina. Sada već 16-ogodišnji srednjoškolac započeo je svoju praksu na Odeljenju za istraživanja i razvoj u Viti 34. „Odlučio sam se za ovu praksu, kako bih sebi kasnije olakšao izbor studija. Već dugo razmišljam o tome da se bavim prirodnim naukama. Iz lične povezanosti i dobrih sećanja na Vitu 34 bilo je prirodno da se tu prijavim za praksu. Veoma se radujem da se lično upoznam sa Vitom 34 tim i njenim radom. Na kraju krajeva, terapijska primena matičnih ćelija je značajno obeležila moj život, zbog čega sam veoma zahvalan mojim roditeljima, mom bratu i Viti 34.“

A za saradnike Vite 34 će to biti jedno veoma posebno iskustvo, da vrednost svog rada imaju uživo pred očima posmatrajući i prateći Janov rad.