FamiCord najveća banka matičnih ćelija u Evropi

FamiCord Group ulazi na portugalsko tržište preuzimanjem Stemlaba (Crioesteminal) - najveće Portugalske banke matičnih ćelija

FamiCord Grupa je mreža banaka pupčane krvi koji nudi porodično skladištenje širom Evrope i poseduje 8 laboratorija za obradu matičnih ćelija.

Uz kupovinu Stemlab-a (Crioestaminal) u Portugalu, koja je upravo završena, FamiCord je postala najveća banka matičnih ćelija u Evropi. Od septembra 2018. godine u FamiCord bankama čuva se više od 355.000 uzoraka pupčane krvi, pupčanika, krvi iz placente i drugih bioloških materijala.

-  Veoma sam zadovoljan što smo postigli dogovor i udružili snage sa kompanijom poput FamiCord, s kojom delimo iste vrednosti i viziju na polju lečenja matičnim ćelijama, a zajedno činimo najveću banku matičnih čelija u Evropi. Ovo ujedinjenje će omogućiti da naše dve kompanije, koje su i do sada najviše ulagale u istraživanje i razvoj terapije matičnim ćelijama u Evropi, radi na razvoju novih terapija koje će pomoći većem broju pacijenata - rekao je Andre Gomes, suosnivač, izvršni direktor i član Upravnog odbora kompanije Stemlab.

FamiCord Group je do sada imao 1.987* lečenja matičnim čelijama od toga 1.082 lečenja matičnim ćelijama iz pupčane krvi i pupčanika (*last update: 30.09.2018.)

Kompanija Stemlab je osnovana 2003. godine i bila je jedna od prvih privatnih banaka matičnih ćelija u Evropi. Od početka svog rada, Stemlab je sproveo istraživanja o korišćenju matičnih ćelija u lečenju i eksperimentalnoj terapiji.

U periodu 2006-2008. godine ova kompanija širi svoje poslovanje ulaskom na teritoriju Španije i Italije.

Od 2016. godine prisutni su i u Švajcarskoj. Stemlab je jedan od vodećih igrača na evropskom tržištu banaka matičnih ćelija.

Interesantno područje Stemlab-ovih istraživanja je na polju razvoja naprednih medicinskih proizvoda zasnovanih na matičnim ćelijama. Trenutno, ova kompanija se fokusira na istraživanje o upotrebi matičnih ćelija u lečenju dijabetesa, kardiovaskularnih i onkoloških bolesti.

Stemlab ima dva međunarodna patenta za primenu matičnih ćelija u dugotrajnom tretmanu dijabetičnog stopala i ishemije miokarda. Kompanija radi na razvoju svog poslovanja i na azijskom tržištu.

Na kraju 2017. godine, Stemlab je skladištio ukupno oko 98 hiljada uzoraka krvi pupčane vrpce ili tkiva i oko 120 hiljada svih vrsta bioloških materijala. U skladu sa procenama kompanije, udeo kompanije Stemlab na evropskom tržištu iznosi oko 7%.