Krv iz pupčanika sačuvana u Viti 34 uspešno primenjena za lečenje cerebralne dečje paralize

Ona još uvek važi za kontroverzni način lečenja: terapija sopstvenom krvi iz pupčane vrpce. Sada je bohumskim lekarima po prvi put uspelo da uspešno leče cerebralnu dečju paralizu pomoću krvi iz pupčane vrpce – koja je prethodno skladištena u Viti34.

Po izveštaju Rurskog univerziteta Bohum dvoipogodišnji dečak je nakon prestanka rada srca ležao u komi sa teškim oštećenjem mozga – i sa minimalnim šansama da preživi. Na zahtev roditelja devet nedelja nakon oštećenja mozga lekari su dečaku intravenozno dali pripremljenu krv iz pupčanika, koja je uzeta pri rođenju dečaka i kriokonzervirana u Viti34. Napredak ozdravljenja lekari su pratili 2, 5, 12, 24, 30 i 40 meseci nakon toga.

Zahvaljujući lekarima simptomi su se poboljšali već dve nedelje nakon transplatacije matičnih ćelija. U međuvremenu, dete može da izgovara jednostavne rečenice i uz pomoć i da trči. Posle tako teškog oštećenja mozga i nakon oživljavanja koje je trajalo 25 minuta, šanse da se preživi su obično oko 6 procenata. Mesecima nakon prestanka rada srca, sa teškim moždanim oštećenjima, deca koja prežive po pravilu tek u naznakama pokazuju da su pri svesti.

„Naši rezultati, zajedno sa sličnim uspesima jedne koreanske studije, otklanjaju ustaljenu sumnju u delotvornost ove terapije“

Prof. Dr Arne Jensen sa kampusa klinike za ginekologiju Rurskog univerziteta u Bohumu