Matičnim ćelijama protiv multiple skleroze

Pionirski tretman Džeka Ozborna

Slavni Amerikanac najavio je da će lek za svoju tešku bolest potražiti u Nemačkoj, uzdajući se u velike potencijale lečenja matičnim ćelijama.

Jednoj od najvećih američkih televizijskih zvezda, Džeku Ozbornu (Jack Osbourne), život je ponovo pokazao svoju mračnu stranu. Sin slavnog pevača grupe „Black Sabath“ Ozija (Ozzy) Ozborna suočio se sa multiple sklerozom. Bolest mu je dijagnostifikovana nakon što je izgubio 60 posto vida na desnom oku, a u napredovanju su i drugi simptomi ovoga zloćudnog oboljenja.
Specijalizovana u polju bioinženjeringa matičnih ćelija, Nemačka omogućava tretmane i najtežih oboljenja. Pionirsko istraživanje kojem pristupa mladi Ozborn može pomoći lekarima da pronađu lek za multiple sklerozu, primjenjiv i na druge obolele ljude.

Nemačka danas predstavlja svetski centar ćelijske terapije i upotrebe matičnih ćelija u regenerativnoj medicini. U Lajpcigu se nalazi i Bio City, renomirani univerzitetski centar sa nekoliko istraživačkih instituta i kompanija iz oblasti biomedicine. Svi oni posvećeni su kontinuiranom pronalaženju novih metoda i tehnika lečenja matičnim ćelijama. Jedna od kompanija čije je sedište takođe u Lajpcigu je i Vita 34.