Šta su matične ćelije?

“Matične ćelije će promeniti svet, Vita 34 je tu za Vas”

Dr. André Gerth
predsednik upravnog odbora Vita 34

Jedinstvene u medicini

U stvaranju i delovanju našeg tela učestvuje više miliona ćelija. Sve one imaju svoju funkciju i ulogu, tj. specijalizovane su za funkcionisanje određenog dela organizma. Upravo po ovome se razlikuju matične ćelije od ostalih ćelija tela. One su nespecijalizovane i mogu se transformisati u bilo koji drugi tip ćelija u organizmu koji je uništen tokom procesa starenja, bolesti, povreda i sl. One su izvor svih ćelija tela, a ova sposobnost regeneracije oštećenih tkiva čini ih jedinstvenim u medicini.

Blago iz krvi pupčane vrpce

Telo novorođenčeta obiluje vrednim, potentnim, vitalnim matičnim ćelijama. Tokom devet meseci one su planirale i gradile telo novog ljudskog bića. I kasnije tokom života one pomažu da se održi mehanizam regeneracije organizma. U trenutku rođenja mnogo ovih dragocenih ćelija se nalazi u krvi pupčane vrpce, koju lekar nakon presecanja drži u svojim rukama.

Osnivač Vita 34 dr Eberhard Lampeter je među prvima u Evropi u svojim istraživačkim radovima prepoznao potencijal matičnih ćelija iz pupčane krvi u terapiji autoimunih oboljenja i razvio metodu da se ovaj dragoceni dar prirode trajno konzervira. Kao vlasnik sopstvenog depoa matičnih ćelija Vaše dete bi moglo da ima korist od napretka medicine u oblasti matičnih ćelija i u slučaju potrebe odmah da dobije kompatibilne, nepromenjeno mlade i potentne matične ćelije.

Kod nas se uvek skladišti cela pupčana krv, bez odvajanja pojedinih komponenti. Na taj način sprečavamo da se izgube ćelije, koje su važne za terapiju.

Ovo je samo jedan primer, koji pokazuje s koliko pažnje i odgovornosti mi postupamo sa dragocenom pupčanom krvlju Vašeg deteta. Pomoću jednog sveobuhvatnog sistema vodimo računa o tome da Vašem detetu u slučaju potrebe i nakon nekoliko decenija bude na raspolaganju primenjiv preparat pupčane krvi.

Matične ćelije

Matične ćelije su nespecijalizovane. One se mogu transformisati u različite tipove ćelija u organizmu.

Osnivač Vita 34 Eberhard Lampeter je među prvima u Evropi u svojim
izraživačkim radovima prepoznao potencijal matičnih ćelija iz pupčane krvi i
razvio metodu njihovog skladištenja.

U krvi pupčane vrpce se nalaze:

  • HSC - Hematopoetske matične ćelije 
  • MSC - Mezenhimalne matične ćelije 
  • VSEL - Matične ćelije nalik embrionalnim 
  • USSC - Neograničene somatske ćelije

 

Zbog različitih tipova matičnih ćelija koje se nalaze u krvi, Vita 34 pohranjuje
celokupnu pupčanu krv, te time sprečava da se izgube matične ćelije koje će
omogućiti lečenje različitih oboljenja.

Karakteristike matičnih ćelija pupčane krvi:

  • samoobnavljajuće
  • mlade
  • pametne
  • moćne
  • jedinstvene