Čuvanje

“Tokom svog dugogodišnjeg rada sa matičnim ćelijama iz krvi pupčane vrpce uverila sam se da je napredak u svim poljima medicine neminovan.”

dr Petra Rauprich,
Odeljenje za medicinsku nauku VITA34

Najsigurniji set za transport pupčane krvi

Već od samog uzimanja uzorka i pripreme za slanje, vodimo računa o sigurnosti uzorka pupčane krvi. Zbog toga smo razvili poseban set za transport koji je od TUV-a (Svetske organizacije za tehničku inspekciju) dobio priznanje za najbolji set za transport pupčane krvi.

Set za transport krvi 

Idealna temperatura za transport pupčane krvi je od 18°C do 26°C. Međutim, kada temperature dostignu 40°C, jedino Vita 34 set ima adekvatnu toplotnu izolaciju. Iako je veličina seta duplo veća i teža, a samim tim i skuplja nego kod ostalih porodičnih banaka, Vita 34 nastoji održati kvalitet uzorka i do samog dolaska u laboratoriju. Set je opremljen sa elektroničkim mernim čipom za praćenje temperature, kako bi stručnjaci u laboratoriji imali zapis o promenama temperature u samom transportu.

Skladištenje uzoraka pupčane krvi na -196°C

Od samog početka, kao prva evropska porodična banka, odlučili smo se za skladištenje celokupne krvi, bez njene redukcije odnosno izdvajanja matičnih ćelija. Izdvajanje i skladištenje samo jednog ili dva tipa matičnih ćelija jeste ekonomičnije, ali pupčana krv sadrži i druge tipove matičnih ćelija koje ne treba baciti.

Zamrzavanje uzoraka

Pohranjivanjem matičnih ćelija, čuvaju se samo hematopoetske - one matične ćelije koje pomažu lečenju krvnih oboljenja. Najnoviji rezultati istraživanja dokazuju veliku moć lečenja drugih vrsta oboljenja sa ostalim komponentama koje se nalaze u krvi. Mi smo, opredeljujući se za ovakav tip skladištenje od samog početka, izbegli gubitak ovih dragocenih ćelija. Uzorci se pohranjuju na -196°C, a ova temperatura zahteva i posebne vrećice za zamrzavanje, koje se ne mogu slomiti ni prilikom zemljotresa. Tokom svog petnaestogodišnjeg iskustva, Vita 34 je razvila sopstvenu vrećicu za zamrzavanje koja je otporna na veoma niske temperature i znači sigurnost za uzorke pupčane krvi.

Skladištenje matičnih ćelija na 50 godina

Najviši kvalitet skladištenje matičnih ćelija, kao i dugogodišnje iskustvo omogućilo je da Vita 34 matičnih ćelija čuva na period od čak 50 godina.

Vita 34 je jedina banka koja je ispunila stroge uslove za pohranjivanje matičnih ćelija na 50 godina, pa roditelji mogu odabrati na koji period žele skladištiti matične ćelije svoje dece. Kvalitet i održivost standarda potvrđen je i osiguranjem matičnih ćelija na 50 godina, što je opet jedinstven slučaj u Evropi.