Iskustvo

“Istorija skladištenja pupčane krvi i Vita 34 idu zajedno. To je ubedilo mnoge roditelje”

Dr Erih Kunert
direktor stručnog savetovališta i portparol Vita 34

Više od 150.000 porodica već nam je ukazalo poverenje jer veruju u naše iskustvo.

Sve više budućih roditelja se odlučuje za to da čuvaju pupčanu krv svog deteta. 150.000 preparata pupčane krvi iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, Španije, Italije, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Slovačke i Danske koji su uskladišteni u Vita 34 dokazuju veliko poverenje roditelja u iskustvo i kompetenciju prve banke krvi iz pupčanika Vita 34.

Pioniri u Evropi

Vita 34 je 1997. godine osnovao dr sci. med. Eberhard Lampeter zajedno sa nekoliko svojih kolega. Bila je to prva firma u Evropi, koja je roditeljima omogućila privatno čuvanje pupčane krvi. Našim iskustvom i inovacijama postavili smo standard - i to ne samo u Nemačkoj.

Prikupljanje pupčane krvi vrši se odmah nakon presecanja pupčane vrpce od strane stručnog osoblja na klinici. Svi koji se u porođajnoj sali bave prikupljanjem krvi prošli su redovnu obuku, koju izvodi neko od naših saradnika. U međuvremenu Vita 34 je izdala više od 30.000 sertifikata o završenoj obuci za lekare i babice. Na taj način smo se pobrinuli da je već kod prikupljanja kvalitet pupčane krvi zagarantovan.

Vi ćete imati korist od našeg iskustva u oblasti primene

Do sada smo omogućili lečenje matičnim ćelijama iz pupčane krvi za toliko dece, koliko sve druge privatne banke matičnih ćelija u Evropi zajedno. To je važna potvrda za naš rad.

Regenerativne terapije su najčešće

Kada smo 1997. godine počeli da radimo, za nas je bila najverovatnija upotreba matičnih ćelija kod raka. Ali u međuvremenu se pokazalo da se matične ćelije iz pupčane krvi ne upotrebljavaju samo kod oboljenja krvnih sudova i raka. Većina dece je primila sopstvenu pupčanu krv u okviru eksperimentalne terapije kod dečijih moždanih oštećenja. Osim toga, mnoga deca su učestvovala u našoj studiji u saradnji sa Tehničkim univerzitetom u Minhenu za lečenje dijabetesa tipa 1.

Čak i braća i sestre mogu imati korist

Postoje oboljenja kao što je leukemija, kod kojih matične ćelije iz sopstvene pupčane krvi nisu prvi izbor. U tom slučaju je bolje upotrebiti matične ćelije zdravog brata ili sestre. Tako se desilo već više puta da je pupčana krv novorođenčeta, koja je preventivno sačuvana kod nas, omogućila starijem bratu ili sestri hitnu transplantaciju matičnih ćelija.

Uzorci su prihvaćeni u svim klinikama u svetu

Vita 34 sarađuje sa Severno-nemačkim registrom koštane srži i Registrom matičnih ćelija (NKR) u Hanoveru. Registar matičnih ćelija (NKR) uzorke koji su donirani pohranjuje i priprema u Vita 34.

“Iskustvo u pohranjivanju pupčane krvi, visoki standardi kvaliteta i velika mreža klinika i partnera, pokazali su da je Vita 34 idealan partner za nas”

dr Marlena Robin-Winn 
direktor NKR

Ovo je još jedan dokaz kvaliteta, s obzirom da je Vita 34 jedina privatna banka u Evropi koja pohranjuje uzorke za javni registar. U skladu sa ovim, uzorci iz Vita 34 se pohranjuju po svetski prihvaćenim standardima, te su prihvaćeni u svim klinikama u svetu.

Naša iskustva

  • Najduže medicinsko iskustvo u oblasti matičnh ćelija iz pupčane krvi
  • Preko 150.000 uskladištenih preparata pupčane krvi od 1997. godine
  • Najveći broj aplikacija u Evropi uzimajući u obzir sve privatne banke matičnih ćelija, čak 30
  • Saradnja sa svim porodilištima u Srbiji